TERUG VAN WEGGEWEEST - KERALA IN ZUID INDIA

Terug van weggeweest, Kerala – Zuid India

26 APRIL, HET GAAT AVONTUUR GAAT BEGINNEN.

Vanaf Düsseldorf vliegen we met Etihad Airways via Abu Dhabi naar Cochin in India.

Etihad vliegt ook vanaf Amsterdam, maar omdat de overstaptijden vanaf Düsseldorf in Abu Dhabi veel beter zijn, kiezen we voor vertrek vanaf Düsseldorf.

Parkeren doen we op een parkeerplaats net buiten de stad en met een busje worden we naar de luchthaven gebracht. Inchecken gaat voorspoedig en ook het boarden gaat lekker snel.

In het vliegtuig zitten we heerlijk ruim met allebei ons eigen beeldscherm waar van alles mogelijk is, met een actueel filmaanbod, zoals Bridget Jones Baby en heel veel spelletjes, ook voor kinderen.

En het was lang geleden, maar een uurtje na vertrek krijgen we weer een vliegtuigmaaltijd geserveerd. Mensen mopperen er vaak op, dat ze het niet lusten of dat ze het niet nodig vinden, maar eigenlijk vond ik het wel weer erg leuk en het smaakte me prima.

27 APRIL AANKOMST IN COCHIN / KOCHI

am7bNFil4knj_fENqn5WvH4HeUn10scsAXkkjn-GNa 6 uur landen we op de luchthaven van Abu Dhabi. Een enorme luchthaven, maar met heel weinig gates. Het vliegtuig wordt geparkeerd op het platform en met een bus worden we naar het stationsgebouw gebracht. Het lijkt wel een toeristische rondleiding over het vliegveld. Via een paspoort- en tassencontrole moeten we naar de volgende terminal lopen. En het wordt een flinke wandeling, want als we dan bij de volgende gate aankomen, kunnen we alweer bijna gaan boarden voor de volgende vlucht. De 1,5 uur overstaptijd is ook maar net genoeg. En vervolgens is het nog 3,5 uur vliegen naar Cochin, waar we lokale tijd om 03.10 uur landen. Bij de Emigratie, wat lang duurde, moet ons visum nog verstrekt worden, maar het E-visum geeft wel veel voordelen, want het scheelt ons 2 ritjes naar Den Haag om daar van te voren het visum aan te vragen. Koffers ophalen en buiten de deuren staat onze agent op ons te wachten met een chauffeur.

Na een rit van een uur komen we erg vermoeid aan bij het hotel Eight Bastion. Inchecken mag later en we vallen meteen in diepe slaap. Tot half 11 kunnen we ontbijten, dus om 10.20 uur komen we nog net op tijd binnen. Klein buffetje met allemaal heerlijk vers fruit, cornflakes en Indische gerechten. Van de kaart kunnen we nog een eitje naar keuze bestellen en kleine pannenkoekjes.

Vervolgens even snel inchecken en de dag kan beginnen, met een citytour door Cochin.

K4JlJe2gISQaTp4VmyGEofYk6gBGiCMZYWVcbE7KBij het hotel merk je niets van de drukte, maar zodra we de hoek om zijn, zitten we weer in het “echte” Indische leven. Tuk tuks, verkeer kris kras door elkaar, mensen die overal doorheen lopen, gekkenhuis zou je bijna zeggen. Cochin, het Venetië van Kerala, gebouwd op 22 eilanden. We beginnen bij de vissers van Cochin. Van een van de vissers daar krijgen we een heel indrukwekkend verhaal te horen over de Tsunami van kerst 2004. Hij was gewoon aan het vissen, en binnen no-time moest hij rennen voor zijn leven. 4000 mensen hebben hier de dood gevonden en heel veel bezittingen zijn verloren gegaan. Sinds de Tsunami is het ook erg moeilijk om te overleven, want het ecosysteem is helemaal veranderd en er is nauwelijks nog vis te vangen in de mond van de rivier. Ze hebben het sindsdien erg moeilijk om te overleven.

Hierna bezoeken we de Sint Frances Church, een van oorsprong Portugese kerk die hem in eerste instantie Santo Antonio noemden. Later werd het de kerk van de Nederlanders en de Britten. Hier lag in eerste instantie Vasco da Gama begraven (1524), maar hij is 14 jaar na zijn dood door zijn zoon naar Portugal teruggebracht en daar herbegraven. Hierna brengen we een bezoek aan het Mattancherry Palace, ook wel het Dutch Palace genoemd. De Portugezen lieten het in 1550 bouwen om de handelsrechten te verkrijgen, maar hebben daarmee ook de bevolking onderdrukt. Nog steeds voelt de bevolking een soort van afschuw richting de Portugezen. Later is het door de Nederlanders overgenomen en helemaal gerestaureerd en daarom heeft het de naam Dutch Palace gekregen. Veel prachtige muurschilderingen en attributen uit die tijd zijn bewaard gebleven. Via een wasserette waar je voor 25 rupees [0,35 euro) je overhemd kan laten wassen én strijken gaan we via een kleine bazaar terug naar het hotel, waar we nog lekker kunnen bijkomen en kunnen zwemmen. Om 18.00 uur worden we weer opgehaald bij het hotel en worden we naar traditionele dansshow gebracht. Het verhaal gaat over een “vrouw” die naar de hemel wil bij haar overlijden en van alles doet om de god bij de poort te overtuigen dat ze “goed” is geweest op aarde. Vrouwen mogen namelijk altijd door. Toch heeft de god bij de poort zijn twijfels over deze “goede” vrouw en laat haar allemaal opdrachten doen om te laten zien dat ze een goede vrouw is geweest. Na verloop van tijd komt de aap uit de mouw en blijkt het een man te zijn en wordt hij niet toegelaten tot hemelpoort.

De eerste dag zit erop, warm, lang en vermoeiend en we zijn blij als we terug zijn in onze heerlijk gekoelde kamer.

28 APRIL VAN COCHIN NAAR MUNNAR

Na het ontbijt beginnen we aan de eerste lange rit naar Munnar. Met onze chauffeur Homan gaan we op stap. Het duurt ruim een uur voordat we de stad uit zijn en rijden we door een heel afwisselend landschap. De weg is een aaneenschakeling van kleine dorpjes, rijstvelden, winkeltjes, palmbomen, bananenstruiken en even later gaan we de bergen in. Prachtige uitzichten op de theeplantages. Het rijden gaat niet snel 30-50 kilometer per uur, want het verkeer gaat echt kris kras door elkaar en het is echt een kunst om je hier door heen te manoeuvreren. Ik ben blij dat ik niet zelf hoef te rijden, want je houdt je hart vast als er weer wordt ingehaald. Het gaat allemaal maar net goed. En ik moet toegeven, ik heb de hele reis geen enkel ongeluk gezien.

Bij aankomst in Munnar rijden we nog een stukje verder naar ons Hotel, Spice Tree. Wauw, wat een geweldig hotel is dit. Onze kamer met een geweldige jacuzzi met uitzicht op de vallei is magnifiek. Wauw, wauw, wauw. Het hotel heeft twee zwembaden, eentje met uitzicht vanuit het water op de vallei en de ander vanaf je ligbedje. Deze kamer heeft geen airco, maar is ook niet nodig, want in de nacht koelt het lekker af naar een graad of 10. In de winter kan het zelf afkoelen tot het vriespunt.

29 APRIL MUNNAR

Na een heerlijk ontbijt is het vandaag de dag van de thee. Met een gids maken we eerst een wandeling langs de theeplantages. Nooit geweten dat thee aan een boom groeit, want het lijken wel struiken. De boompjes worden steeds gesnoeid om de theebladeren te plukken, maar als dat niet zo gebeuren, kunnen de boompjes wel 15 meter hoog worden. Hierna gaan we naar het theemuseum en de theefabriek en krijgen we een uitgebreide uitleg over het hele theeproces en het ontstaan van de verschillende soorten thee. Bijzonder om te zien hoe een groen theeblaadje 24 uur later bruin, gesneden en in een zak zit.

30 APRIL VAN MUNNAR NAAR PERIYAR NATIONAAL TIGER RESERVAAT / THEKKADY (spreek uit als tè-kaaa-die)

Vroeg begin van de dag, want vandaag gaan we naar Periyar. Het nationale tijgerreservaat van India. Weer een lange rit, omdat er niet hard gereden kan worden en de weg soms zo smal is dat er niet eens twee auto’s kunnen passeren. Onderweg weer prachtige uitzichten op de theeplantages.

Halverwege de middag komen we aan in Thekkady. Snel inchecken en dan worden we door de chauffeur naar het busstation gebracht. In een lokale bus worden we vervolgens naar het Nationale Park gebracht. Dit park is ontstaan in 1895 door het stuk land door de Mullaperiyardam grote stukken land onder water zette. Het gevolg was een enorm meer van 26 km 2. In 1935 wees de toenmalige Maharadja 600 km2 bos rondom het meer aan als natuurreservaat en in 1978 werd het gebied een tijgerreservaat, een uniek gebied wat door menselijke inmenging heeft geleid tot verrijking van het ecosysteem.

Bij het centrale punt stappen we op de boot om een tocht te maken over het meer. Prachtig! We zien als snel buffels met jongen, olifanten, antilopen en heel veel prachtige vogels. De gidsen die meevaren op de boot, maken de mooiste foto’s voor me, want die hebben oog waar deze dieren verscholen staan tussen de bomen.

1 MEI VAN THEKKADY NAAR KUMARAKOM (spreek uit als kum-maaaa-raaa-kom)

De afstanden zijn qua kilometers niet lang, maar omdat het niet snel gaat, zijn we toch weer wat langer onderweg naar de volgende bestemming. Wel weer een prachtige tocht door de bergen en de laaglanden met heel veel drukte. Onderweg komen we door diverse plaatsen waar flink feest wordt gevierd en parades worden gehouden omdat het de dag van de arbeid is. Even later komen we aan bij een klein opstappunt voor de boot en worden we het laatste stukje met de boot naar ons volgende hotel gebracht: Coconut Lagoon. Ook dit hotel wauw, wauw, wauw.

We slapen hier in een kleine (heritage) bungalow met een heuse buitendouche op basis van all-inclusive. Het zwembad is heerlijk groot, maar niet verkoelend. Het water is warmer dan de buitentemperatuur.

In het resort zijn er allerlei activiteiten en ik volg om half 5 een kookles en om half 6 gaan we met de boot mee voor een zonsondergang op het Vembanad Meer. Helaas valt deze letterlijk en figuurlijk in het water door een flinke regenbui. Het diner is een heerlijk buffet met allerlei gerechten, maar soms wel erg pittig, voor ons dan in ieder geval. “we are on fire” zoals we dan lachend zeggen.

2 MEI VEMBANAD LAKE EN BACKWATER CRUISE

Vandaag gaan we kijken bij de houseboats die je hier veelvuldig ziet varen en is mijn agent bij wie ik deze geweldige reis heb geboekt speciaal voor ons naar Allepey gekomen om te kijken hoe het met ons gaat. Een leuke verrassing.

Terug naar het hotel en bij het opstappunt gaan we een backwatercruise maken. Prachtige tocht met een klein bootje door de “grachten en kanalen” van het Vembanad Lake. Bewoners doen alles in de rivier, hun kleding wassen, tandenpoetsen en afwassen. Verbazingwekkend! Ook de rust en de serene omgeving zijn bijzonder. Onder het genot van kleine banaantjes, flesje water en chocoladekoekjes varen we ruim twee uur door het achterland van het Vembanad Meer en bij terugkomst bij het hotel zien we nog net de zon ondergaan in het meer.

3 MEI VAN KUMARAKOM NAAR KOVALAM

Met de boot worden we weer naar het opstappunt gebracht en hier staat onze chauffeur Homan op ons te wachten. Via een laatste rit door de bergen komen we eindelijk weer op een vlak stuk en komen we in Thiruvananthapuram, of om het op zijn Engels te zeggen: Trivandrum. Via de beroemde Padmanabhaswamytempel, een prachtige Hindoetempel rijden we door naar Kovalam, waar ons laatste strandhotel is. Hier relaxen we de twee laatste dagen in het zwembad en genieten we van zon en zee. Het strand ligt iets verder, maar de zee is in dit jaargetijden vrij wild, dus niet verantwoord om in te zwemmen, maar de drie grote zwembaden maken veel goed.

5 MEI TERUG NAAR DUSSELDORF

Midden in de nacht worden we weer opgehaald door onze chauffeur Homan en de lokale agent die ons naar het vliegveld van Trivandrum brengen.

Het inchecken gaat goed, de koffer- en tassencontrole gaan ook snel. De vlucht naar Abu Dhabi duurt nu 4 uur en ook weer via een uitgebreide rit over het vliegveld in een bus en een lange wandeling van de ene naar de andere terminal en vervolgens weer een rit met de bus naar het volgende vliegtuig komen we vermoeid aan in Düsseldorf. De rit naar huis gaat prima en inmiddels kijken we terug op een geweldige reis naar India en zijn we een unieke ervaring rijker.

Gefilterd op Zoektermen

Reacties

Laat een reactie achter

Top